Изложби

Альона в страната на Госпожите

22.11.2018 - 11.12.2018

Альона в страната на Госпожите
 
Те ли дойдоха при менe или аз при тях? Образите им се появиха един подир друг, скрити в  крилата на стари шкафове, табла от креват, капак на бъчва, стар прозорец, рамка на параван…  Г-жа Слънце, Г-жа Земя с Г-жа Вода, Г-жа Нощ, Г-жа Ден, Г-жа Ангелина, Г-жа Кралицата и нейните дами. А също и наглед обикновените Госпожи. Има и един крал, но той е само за красота. Аз ли съм тяхно подобие или пък те са мое подобие? Не. Тук не може и не бива да има делене. Та ние сме едно неразделно цяло. Тук няма творец и творба, а само един свят на сътворение, който е винаги бил по-труден, но и по-красив, от онзи на разрухата.

Използвани материали:
Акрилна боя, дърво, метал, текстил, моделин глина,

Альона Петришка, художник


АЛЬОНА В СТРАНАТА НА ГОСПОЖИТЕ

Известната с неповторимите си дизайнерски решения художничка Альона Петришка днес разгръща драматургичния си талант и превръща пространството на галерията в мистично царство на красотата. Многобройните й почитатели с радост очакват всяка възможност за среща с невероятните кукли, които създава. Куклата е универсален израз на радостите, надеждите и копнежите на света. Неразривно свързана с необятното детско въображение, създаването на куклата не е обвързано с клише, а образът й-не може да бъде поставен в стесняващи граници. Социокултурен феномен от дълбока древност, куклата олицетворява женското начало, целостта, баланса и хармонията на живота.

Целият свят е сцена, а за Альона и извор на вдъхновения. На съвсем необичайни места тя, с помощта на приятелите си, намира забравени съкровища. Врата от минали епохи, която няма кой да отключи, параван, скътал образи, истории и аромати от миналото, чекмедженца - пазители на тайни, откриват своя нов дом в нейните дух и въображение. Всеки нов материал създава у Альона порив за сътворение. Върху следите на времето, тя надгражда нов елегантен, красив свят на изкуството, като му придава нов смисъл и стойност. Позлатени копчета, дантела, колелца от часовников механизъм и резета отключват у художничката пориви за сецесионов разкош. Сътворени от дърво за топлина, тъкани за мекота и метал за блясък всеки от 10-те вечни символа е прототип на променящата се и вечна женственост в СТРАНАТА НА ГОСПОЖИТЕ.

Широко отворили очи, Госпожите на Альона са Пазителки на времето, без минало и бъдеще. Точно тук и сега богини, ангели, кралици, очакват своите герои и така сътворяват модел на света, в който цари Ангелска чистота, вечна любов, вярност, отдаденост, възвишеност, свързаност.
Вдъхновени от красотата на природата, създадени с творения на цивилизацията,
куклите блестят със съвършена красота, символ на божественото и земното у жената. Древни, величествени, загадъчни и могъщи те заплитат нишките на съдбата с тиха усмивка и Ви приканват да разчетете тайнството и смисъла им. Госпожа Земя, Госпожа Вода, Госпожа Слънце, Госпожа Ева, Госпожа Ангелина – сънувани и създадени в сърцето на Альона, с респект към живота и истинските стойности, ще Ви дарят с вяра и любов. Сътворението на Альона е вик за взаимност на сродени души, които ще направят света по-добър.

Албена Айладънова

Галерист

Творби