Изложби

Тракийски мистерии - изложба живопис и пластика на Румен Петков - 2021

01.03.2021 - 20.03.2021

ТРАКИЙСКИ  МИСТЕРИИ
Изложба живопис и пластика на Румен Петков
 
В деня, символизиращ надеждата за ново начало, пролетното възраждане, съвършения баланс на чистотата и невинноста с енергията на слънцето и живота, Първи март, откриваме изложбата на Румен Петков "Тракийски мистерии"!
С благодатната закрила на Богинята - майка Траке, древните са създали велики царства на могъщество, воинска чест, богата духовност и езотерични познания, изключителна материална култура и висока естетика. От 6000 г. пр. н. е. Траките владели античния свят, а културните и духовни влияния на една от най-древните цивилизации е неизмерима - от Елада - до Европейския Ренесанс.
Траките се прекланяли пред животворящата сила на Слънцето,
владеели пречистващата сила на огъня и водата, черпели мощ от природните сили и се стремели към безсмъртие чрез приемане на Космическите енергии в тайнства, наричани Мистерии. Тракийският събитиен календар е ориентиран към равноденствията и зимното и лятно слънцестоене. Древните са имали забележителни познания по астрономия и математика, познавали са звездното небе, използвали са цифрови обозначения.
Тракийските мистерии били езотерични посвещения на избран кръг от хора, за опознаване тайните на невидимия свят, продължение на живота(плодородие) и постигане на безсмъртие чрез единение с Бога. Провеждали се през пролетта и есента и така затваряли цикъла на приемане на всемирната енергия и поддържане на света в равновесие. В храмовите комплекси се случвало ритуалното израстване на мъжа, воина, владетеля, жреца, чрез мистериен спектакъл от глас, вибрация, танц.
Древната тракийска мъдрост е съхранена чрез пиктографски линеарни знаци, вече разчетени, които дават възможност да се възпроизведе оригиналното звучене на сакралните напеви.
Древна Тракия е родина на митичния Орфей и неговата вълшебна музика. Духовно надарен млад жрец, Орфей свещенодействал в светилища в Родопите. В създадените от него философски школи започнали да се проповядват идеите на Орфизма. Влиянието на учението и песните му е толкова голямо, че слага началото на Орфическите мистерии, които се изпълняват и до днес.
Наследството на траките откриваме в народно-обредния християнски календар, мистериите оживяват в неравноделните тактове на народната музика и игри, тракийските знаци-символи способстват за създаването на Кирилицата, присъстват в шевиците, националните костюми са в предпочитаните от траките черно, бяло и червено, светилищата, от които древните черпят здраве и енергия са в народната памет.
Изкуството на Румен Петков носи усещане за слънце, светлина и радост. При създаването на поетичните си светове големият казанлъшки художник, повлиян от Мистериите, наслагва обекти, огъва времепространството, докосва светове, улавя вибрации в своеобразна игра.
Розата, Жената, Храмът, Звездата са мост към едно духовно естетическо преживяване, на което Ви каним най-любезно!
 
Албена Айладънова, галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »