Изложби

Павлин Ковачев - Импресии

19.01.2016 - 12.02.2016

Изложба-живопис

Импресиите на Павлин Ковачев – лято в сърцето!
 
И тази година Павлин Ковачев гостува през януари в галерия ТЕА АЛБА.

Изложба – изненада. Изложба – естетическо преживяване. Изложба – пътешествие. Форма, лишена от детайл и изведена до функция, пиетет към цвета. Контраст между структурната динамика, богато наситената композиционна среда и усещането за радост, светлина и любов. Лято в сърцето.

Едно събитие повлиява и подготвя новия стил, ясно различим и силно въздействаш, който днес представяме на Вашето внимание. Павлин Ковачев е сред осемте видни плевенски художници, работили съвместно с деца при парк Кайлъка „Как се ражда една картина“. Заоблените форми, носещи мекотата и цвета на узрял плод, цветните преливащи мазки носят спомена за един неповторим ден на открито, за споделени енергия и емоция. Тази емоция на автора откриваме в по – късни платна на Павлин Ковачев от ателието му, които пренасят стила и задават облика на изложбата.

Импресиите му са пътеписи без граници - пейзажи от Анси, Шамони, Кайлъка, Корфу. Задъхано пътешествие през сезони, географски ширини и исторически времена.

Представената на изложбата колекция се намира в органично цяло, но поднася изненади на всяка крачка. Редуващите се картини – преживявания ни повеждат по съвсем различни маршрути. Парченца от готически витраж, геометрия, цветове се докосват, наелектризират, остри назъбени покриви раздират небето. Цветовете са наситени, контрастни, структурирани. Картините от Анси, със своята готическа строгост и избраните абстрактни произведения, с изведена до крайност обобщеност на формата, в които властва цветът, плод на минали търсения, само подчертават светлината, мекотата и различната цветност, до които достига авторът.

Цветни, завладяващи, едновременно детски чисти и извели в есенция важните неща в живота, картините на Павлин Ковачев ни въвеждат в света и преживяванията на един заклет пътешественик и прекрасен творец в сезона на неговото жарко лято. Изумителна е лекотата, с която е създадено всяко платно, сякаш на един дъх. Във всяка мазка се усещат поривът за свобода, разчупване на шаблона и страст, която се предава на зрителя. Късчета от тропически рай – като една градина на чувствата, натюрморти и пейзажи с мекотата и цветовете на екзотичен плод, бездънни сини небеса и водни глъбини. Картините на Павлин, обляти в розова, оранжева и златна светлина носят усещането за лятно пладне Обектите са обобщени, без детайли, формите не хвърлят сянка. Пулсиращата енергия на цветовете се трансформира в едно Дзен спокойствие и овладяност.
 
Срещата с картините на Павлин Ковачев е дълбоко лично преживяване с богата палитра от емоции, изпълващи до крайност сетивата ни. Авторът ни води към своя свят на образи, багри, чувства и идеи, но след като попаднем там ние започваме свое собствено пътешествие. В студената зимна вечер сърцата ни се изпълват с лято.
 
Албена Айладънова, Галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »