Изложби

Момент

01.11.2018 - 21.11.2018

Моментите на 140 идеи

"Често си спомняме за миналото. Понякога дори услужливо променяме някой и друг факт, за да се почувстваме по-добре. Друг път пък чертаем пътища за утре-то, мислено полагаме основите на кулите, които искаме да построим. И често пропускаме настоящето. Сега-то. Моментът, в който се случва всичко, моментът в който всичко се е случвало и ще се случва.
Съвместната изложба “Момент” на художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов е 4-та по ред за творческия колектив 140 ideas и отразява няколко части от 10 годишния път на екипа." 140ideas.

В началото, през далечната 2001, младите стрийт графити артисти трудно намират поле за изява. Днес, градовете са тяхната сцена и съавтор, a творческата организация One for all ideas е престижен партньор и изразител на философия и визии за бъдещето с легендарните си стенописи.
Посланията на тяхното изкуство покълват в младите умове с идеите за човешки облик на градската пустиня и грижата за опазване на природата.
Емблематичните стенописи в градската среда, които превръщат всичко сиво в нещо цветно и красиво, създадени от фуриите с нежни сърца Венцислав Йосифов и Иво Илиев и Людмил Илиев, карат дори и стените да заговорят.

10 години заедно и много повече от 140 реализирани проекти в София и големите градове, благотворителни каузи, еко мисии, международен фестивал, който преобразява цял град. Установили, че работят изключително успешно заедно по една идея, Иво и Венци създават монументи, носещи заряда, природните дадености и културата на мястото, които с модерната си образност рушат стереотипи. Забележителна е енергията и посветеността на Венци и Иво. Младите творци създават изкуство - със силата на медия, увличат с делата си, променят мисленето и отношението към уличното графити изкуство..Техни ментори са мироопазващи, научни и екологични организации, а мащабите на стенописите им поразяват. 20 - 30 - 50 метрови творения, които пленяват с въображението и творческия размах на създателите си.

Моментът. Любимия от деня, който оставяш само за себе си. Моментът на срещата с друг човек.
Моментът, в който искаш да дадеш, безвъзмездно.
Моментът на просветлението.
Моментът на раждането на творческата идея и моментът на споделянето й.
Моментът на откритие, постижение, порив, отдаване, вдъхновение, устрем.
Моментът, който помниш като единствен и неповторим в потока на безкрайните часове и дни. Моментът, в който се осъзнаваш като част от безкрая.
Моментът, в който оставаш завинаги запленен от величието на природата. Моментът, който те учи на нещо.
Моментът, с който някой те дарява. Моментът на осъзнаване на собствената си уникалност.
Моментът на влюбването.
Моментът на посвещението.
Моментът на успех.
Преживени, сънувани, мечтани моменти от тяхното Сега, тук и днес.

С новата си изложба Момент, те сякаш обръщат окуляра на бинокъл и ни представят в камерен формат късчета от личното си пространство и живота си на артисти. И в кавалетните си изяви, младите творци остават верни на житейската си философия, със специално отношение към природата - извор на вдъхновение за тях. Живописта им се отличава с деликатност и богатство на въображението и изразните форми. Използваните повтарящи се символи - на времето, светлината, надеждата са и акценти в изложбата. МОМЕНТИ впечатлява с модерно звучене и смел подбор на темите, основани върху класически прийоми. Вкусът към класиката може да се открие в етюдите и пейзажите на Иво Илиев и великолепните портрети с въглен и креда на Венцислав Йосифов.

Представената колекция Моменти има собствен, преходен живот. Защото в бъдеще, всяко едно от представените произведения, може да стане част от сюжета на поредния монументален стенопис. Съпреживелите заедно с двамата артисти това моментно Днес, ще отнесат със себе си обещанието за Утре на прекрасния творчески тандем One for all ideas.

Албена Айладънова

Галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »