Изложби

Духът на моя град

04.06.2019 - 25.06.2019

Духът на моя град
 
Надя Станчева носи сърце на пътешественик, дух на изследовател и посвещението да бъде бард, поет и художник на града. Стотици нейни платна изразяват възприятията и философията на художничката за града като феномен и носител на особена естетика и неизчерпаема енергия. Надя неуморно изследва модерното, човешкото и вечното, които дават бъдеще на един град. Както знаем градът никога не спи…За да остане вярна на любимата си тема, художничката се оттегля от делничното и твори, създавайки свой град –мечта.

Градът помни нейните стъпки, пази спомените й, очаква завръщането й, обгръща я с топла прегръдка, сънува и мечтае заедно с Нея.

Градът на Надя е място за съзерцание и покой. За нежна грижа, съзидание и мили спомени. И градът отново не спи. Като доволна котка се припича на южното слънце, но си има и сенчести улици, и прохладни градини, и собствен аромат – на лято, цветя и плодове, а бризът си играе нежно със спуснатите завеси. Между черното и бялото откриваме сложна игра на светлини и сенки, а градът грее в чисти  като мечта цветове. Цветове на вечно движение, надежда, енергия и любов.

Градът на Надя прегръща като стар приятел – златното поле, зелените хълмове, седефенобелите облаци, сините тополи, моравото небе, червените къщи, протяга се и докосва морето. Злато и жар. Коприна и кадифе. Цветовете пеят. Талантът на авторката да създава цветни хармонии  със сложна динамика и многопластова, обобщена композиция придава вещественост и емоционална наситеност на мечтата. Която всеки е поканен да сподели.

Градът на Надя е място за сладки спомени и нови любови. Градът е сцена и метафора. На лятото на един живот – сила и нежност, свобода и отдаване. Градът отразява деликатната чувствителност и женственост на Надя. Градът –мечта, градът –идея се слива с личността на художничката. Аз лично я виждам в картините й, да търси съвършения ракурси или най-точния нюанс, или най-яркия спомен – отдадена, щастлива, неуморна. Една художничка живее мечтата си.

Албена Айладънова
Галерист

Творби

  • Страница 1 от 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »