Изложби

Да празнуваш Живота

27.02.2019 - 20.03.2019

Живописта на Веско Радулов - Да празнуваш Живота
 
Живописта на Веско Радулов докосва най-чувствителната същност на българина. Деликатна и по момчешки дръзка, с благородството на класиката и негримирано делнична, тя руши пластове и бентове, за да рукне реката на най-чистия спомен, най-топлата радост да ни върне към детството, да вдишаме дълбоко аромата на пресен сняг, топъл хляб, дъхави билки, да погледнем през запотеното прозорче пеещите багри на българската природа. Да се радваме, че сме българи, на нашата си, родна земя.

Веско Радулов остава завинаги верен на любимия си жанр – живописта, обогатява я с характерния си почерк и я извисява до нивото на класика, чието въздействие остава във времето. Чиста, честна, ярка, богата, наситена с емоции, със сюжети, взети направо от извора, изпълнена с живот и светлина, тази живопис с достойнство може да бъде поставена до платната на Чудомир и Дечко Узунов. Морски, селски пейзажи, натюрморти – вечно търсещият дух на автора не оставя необследвани темите за старостта, самотата, достойнството, другарството, духовните и естетически ценности.

Селото е неговото училище, неговото творческо пристрастие, вечното му търсене и сладостта на откритието. Селото на Радулов е устояло на напора на времето, красотата му е драматична, но истинска. Селото е израз на вярата в бъдното, извор на живот, ковачница за ценности и характери.

Селото е мяра за естетика и хуманизъм. С дълбока нежност художникът създава библейски образи на кротки и красиви животни под надвиснали гранки, сцени от селския живот – на труд, веселие, игри.

Зимата е любим сезон на Веско. Природата е в покой, стихиите вилнеят, снегът променя изцяло света, а в млечнобялата светлина, като в мираж, се гушат къщички.
Зимата на Веско е радостна, уютна и топла, преобразява света в място на приказки и легенди.

Скъпи приятели, не Ви е нужна Капсула на времето. Прекрасните поля, гори, селца от платната на Веско Радулов са тук и днес – в Родопите, Пирин, Балкана.

Може би чистата радост от срещата с изкуството на Веско Радулов, ще Ви накара да си спомните за своите любими места?
 
Албена Айладънова
Галерист

Творби

  • Страница 2 от 2
  • «
  • 1
  • 2