Изложби

60+1/ Бургас - Прага - София

11.11.2020 - 02.12.2020

КРЪСТЮ ТОДОРОВ – КЕЦА е rоден е на 08. 06. 1959 г. в Бургаско. Завършва Художествена гимназия в Казанлък и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ .Член е на Съюза на българските художници от началото на 90-те години на ХХ в. Кеца има над 50 самостоятелни изложби в България, Франция, Полша, Германия, Великобритания, САЩ и Австрия. От 2015 години художникът е представен на големите международни арт-форуми за модерно изкуство в Делхи и Мумбай, Индия (2017, 2018).Успешно е представянето на автора в Турция , както и в Австрия
 
„Проектът „60+1“ има за цел да направи цялостно представяне на художника по повод две важни годишнини в живота му: 60 годишен юбилей (2019 г.) и 35 години професионална творческа дейност (2020).
Идеята на изложбата е да обобщи основните сюжети в картините на Кръстю Тодоров, развити в творческите му търсения през годините. Чудният свят на Кеца с характерните за автора персонажи оживява в ярки, свежи цветове: Арлекинът, символ на самотата и вглъбеността, търси изгубените връзки в природата, преодолявайки болестта на съвременността - алиенацията; Жената, лишена от земна суета, но вдъхновяваща със своя магнетизъм; градските пейзажи със старите бургаски къщи и силното усещане за морето.
Определян като майстор на гротеската, Кръстю Тодоров създава ясно разпознаваем стил, превръщайки се в един от ембематичните български художници.
Любим за бургазлии автор, но и винаги изненадващ, в новата си юбилейна изложба Кец представя нови интерпретации на основните теми от творчеството си. На пръв поглед с ясен и категоричен сюжет, картините на Кеца разкриват много пластове от живота, а събрани тематично заедно, създават по-ярки послания. В тази изложба ни удивляват не само талантът и достиженията на големия майстор, но и оптимизмът за бъдещето на един истински хуманист с дълбоко лирична душа и вярата му в живота и любовта.
Използван е материал на Е. Фотева

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »