Изложби

Пролетни тайнства

04.05.2017 - 03.06.2017

Пролетни тайнства – поглед към небесните мистерии
Човекът е екстракт на Космоса в духовната си връзка с него. Пролетните мистерии изправят човека пред самото начало на живота и го изпълват с увереност за силата и надмощието на  духа.
Ева отправя взора си на творец към мистериите на пролетта. Пролетта носи в себе си тайнството на универсалността и кодът на живота.  Пролетта е съзидание със силата на Големия взрив и неизказана, опияняваща нежност и красота. Мощната й стихия заменя белия саван на зимата с вихър от аромати, цветове и светлина.  Светът  застива в един миг на съзерцание и докосване до същността, тайнствен и неуловим. Тогава видимото и невидимото,  духът и материята, божественото и земното придобиват равна мощ.  Мощта на Сътворението.
Дърветата разцъфват само за една нощ, всяка небесна капка дъжд връща спомена за Райската градина, огласяна от любовния трепет на птиците, сред безбрежие от цветя и треви.
Ева Димитрова се вълнува от небесните проявления на пролетните тайнства.  Много култури са съхранили вярванията, че пролетта е дар от боговете, проявление на Райската градина на земята. За нежните, ароматни пролетни цветя има вълнуващи легенди. Ангелска целувка, отронена от небето,  деца на златната слънчева светлина, символ на висша хармония и съвършенство, пратеници от други светове
Но пролетта не е просто великолепен природен спектакъл, сън наяве или омайна песен без край.  Пролетните тайнства създават духовни проекции у човека, изпълват го с пориви на радост, любов, вдъхновение, потребност от хармония и самоусъвършенстване. Събитията от пролетния християнски календар между Равноденствие и Свети Георги случват едно велико тайнство  - на Благовещение, осъществяват победата на светлината над мрака, на доброто над злото, дават ни вярата и надеждата на Възкресението, а божествената искрица у човека засиява по-ярко.
В рамките на изложбата Ева Димитрова представя 10 платна  с  изключително въздействащи и ярки образи. Образи, в които се проектира и отразява богатството и извисеността на личността на художничката. Влиянието на иконографията е с модерно звучене, епохите се преливат, канонът е разчупен. Усеща се вътрешната свобода на Ева, а изумителното й творческо въображение създава незабравими образи на ангели, нимфи, божества в духа на италианския ренесансов портрет. Мистериозните пролетни божества са въплъщение на абсолютната красота и сила, побират в себе си Началото на началата. Същевременно носят човешки черти и всеки може да се огледа като в огледало и да открие себе си. Те опитомяват небесната и водната стихии и ги облагородяват с мощни позитивни вибрации, които предизвикват земната пролет.  Богатата символика на повтарящите се елементи,  обединяват смислово и образно картините.  Небесният купол, водата, която съдържа в себе си формулата на живота, сиянието на слънчевата светлина, лодката, златните рибки засилват въздействието на живописта добавя нови щрихи към ренесансовото в изкуството на Ева Димитрова.
Нейният копнеж да се докосне до непознатия, неуловим, несравним божествен свят и да почувства магичната му сила, желанието да я предаде на зрителя възможно най-пълно, е отразен в богатството на изразните средства. Изящна декоративност, сложни хармонии, фини пастелни нюанси на розовото, синьото, лилавото кореспондират с блясъка на златното и сребърното. Прекрасните цветни искри на витража създават празничност, и потвърждават лекотата, с която Ева борави с различната материя.
Живописта на Ева Димитрова разкрива един неповторим свят на духовни търсения и романтични видения, който пренася зрителя в бленувани измерения. Наситено с богата символика, духовна възвишеност, тържествен блясък,  космичност във връзката между божественото и земното, нейното изкуство въздейства като усещане за полет, копнеж за щастие и висша естетическа наслада.
 
 
Албена Айладънова
Галерист

Творби