Изложби

Хайку

07.10.2021 - 06.11.2021

Елена Стоева се завръща в галерия Tea Alba с новата си изложба „Хайку“. В изкусната си живопис художничката този път преплита характерните за нея и добре познати на почитателите й чувство за хумор и радост от живота с изяществото и минимализма на изтока.

Поезията може да бъде открита навсякъде – в птичата песен и следите в снега, в първата пъпка на пролетта и последното есенно листо. Това е общото между творчеството на Елена и поетичната форма на хайкуто: тази наслада от детайла, в който се крият цели светове. В някои от картините й цялостта е изказана с прост жест или сдържан символ, а в други е цяла експлозия от цветове.

Независимо дали съзерцаваме маслен натюрморт с деликатна дантела, изпипана до последния конец, и разцъфнала хортензия с хиляди мънички цветчета, или се възхищаваме на сблъсъка между петна и текстури в някой от майсторските й акварели, Елена Стоева ни поднася едно истинско пиршество за сетивата, което избухва в душата ни под формата на вдъхновение и възторг.

Анастасия Стоева

ХАЙКУ – радостта на мига в новата изложба на Елена Стоева

Словото, с неговата ярка изразност и богатство, винаги е вдъхновявало и предизвиквало търсенията на творческите търсения на художничката Елена Стоева.

Страстта към изящното в изкуството и потребността да се докосне до есенцията на живота чрез ярката изразност на словото, превръщат Елена Стоева в пишещ художник. Прелитащите като птици мисли и асоциации намират израз в живописните й творения.

Хайку е звън на струна, която увековечава мимолетното. Привлечена от чистата красота на най-кратката поетична форма Хайку, художничката превръща във вълнуващи образи малките чудеса на живота.

В новия си поетичен Хайку свят, Елена Стоева преживява по нов начин радостта и удивлението си от магията на природата. Окото на художник отбелязва съвършенството на мига в отлитащата птица, докоснатото от пеперудени крилца цвете, отронения лист, носеното от вятъра хвърчило, душата на творец – превръща преживяването в поезия от образи и думи. В предстоящата изложба, несравнимата Елена Стоева ще представи и новата си страст към пейзажа с Хайку – моменти: ефирен, динамичен и истински вълнуващ.

Подчинени на минимализма, живописните й платна съдържат ярки образи и послания, като само задават кода и предоставят на публиката възможността да търси нови нюанси и многопластови асоциации.

Албена Айладънова, Галерист
 

Творби

  • Страница 2 от 2
  • «
  • 1
  • 2