Изложби

Цвят в сянката

11.10.2021 - 03.12.2021

ЦВЯТ В СЯНКАТА - силата на неоткритата красота!

Какво се случва, когато един от най-деликатните и нежни поети на светлината, се потопи в дълбокото, в търсене на обратната страна на живота? Какъв е цветът на слънчогледите в късен следобед?

В търсене на нови проявления на играта на светлина и сянка в пейзажа, големият майстор на живописта МЕСРУР САБИТ постига особена дълбочина и богатство на тона, мека приглушеност и завладяваща лиричност на изказа. Заинтригуван от граничните състояния, които добавят нови нюанси в палитрата му, художникът създава нов многопластов свят без резки преходи, обживяван от ефирна светлина. Обектите в тези пейзажи обитават хармонично сянката, придобивайки нова материалност и смисъл.

Месрур Сабит поставя във фокуса на новата си живопис героите в сянка, чувства се уютно в света на плътните, кадифени като музика на Бах виолетови, тъмночервени, синкави и сивозелени тонове и създава усещане за овладян драматизъм и деликатна изисканост. Върховните нотки на естетическа наслада носи безспорният талант на художника да трансформира в мека светлина откритият в глъбините цвят в сянката. Да ни настрои да търсим духовна светлина в настъпващата зима.
И да не спираме да търсим обратната страна на луната.
 
Албена Айладънова, галерист

Творби