Автори

Яна Илиева

Яна Илиева

„Моят творчески път е паралелен на моя житейски път. Моето изкуство и моите деца са красотата в него. Създаването на това изкуство винаги е усмихнато и хубаво. С него се чувствам щастлива и съм в един по-добър свят. Дори ежедневните трудности са едно стимулиращо предизвикателство, градивно, позитивно и извеждащо ме далеч от реалността. Вярвам в приказната магия на наивизма, вярвам, че светът става по-добър с картините, които правя. А добротата е нужна. Ако си почувствал радост, ако си се усмихнал поне веднъж, докато си гледал моите картини, значи целта е постигната - дарила съм миг щастие.“
Художничката  Яна Илиева работи в сферата на изящното изобразително изкуство с акрилни бои върху платно и върху дърво, като използва смесена техника и има свой неповторим и запомнящ се стил наив. Ярки цветове и топли, приказни мотиви.
Двадесет години авторката създава пейзажи и магически илюстрации с неочаквани въображаеми светове, които носят усещане за радост и щастие на зрителя.
Яна Илиева живее и твори в родния си град Пловдив. Завършила е Художествената гимназия за театрално и кино изкуство в Пловдив и ПУ "Паисий Хилендарски", специалност  Педагогика и изобразително изкуство, 1997 г.
1996 - 1998 г. - Курсове по изобразително изкуство в дом за сираци, Пловдив
„Благотворителна дейност чрез изкуство“.
1998 - 1999 г. - Студио по анимация  "Луунленд", Пловдив
2000 – 2002 г. - Живее и работи в Норвегия. 
Пленери и участия в изложби заедно с други норвежки и чуждестранни художници.
Постоянен изложбен салон в галерия Сандефьорд, Норвегия.
Стенописи, витражи, репродукции в  частни къщи, офиси, хотели, ресторанти, кафета.
2002 - 2003 г. - Живее и работи във Франция. 
Собствена галерия - Gallery Open, 06500-Menton, France.
Март 2003 г. - Участие в 14-ти панаир "Декорация и градини" - Салон Монте Карло.
2013 – 2015 г. - Участия във Фестивали и конкурси на наивистично изкуство в Катовице. В Полша е най-големият Фестивал за наив изкуство в Европа.  На Фестивала в Катовице през 2014 г. с акцент Балканските страни, представя България.  През 2016 г. на същия фестивал е наградена с грамота.
2013 - 2016 г. - Галерия Гутман арт, Берлин
2013 г. -  Музей на наивистичното изкуство в Магог, Канада.
2016 г. - Почетен гост на Изложба наивизъм в замъкът Рокка Флеа в Гуалдо Тадино, Перуджа, Италия
2017 г. -  Участие във Фестивал на наивистичното изкуство в Сен Лорен, Авре, Франция.
Творчески работи на Яна Илиева има в частни колекции по целия свят. Художничката черпи вдъхновенията си, като посещава вълнуващи дестинации в различни страни, за да запечата с боите си красотата на света.
В момента авторката живее и твори в родината си. В периода 2002 – 2016 г. Яна Илиева открива над 17 самостоятелни изложби. Предстои откриването на нейна собствена Галерия за наивистично изкуство и е в очакване на Пловдив 2019 г. - Европейска столица на културата.

Творби