Изложби

Преминаване

08.03.2018 - 31.03.2018

Преминаване – животът като безкрайно вдъхновение в поетичния свят
на Амалия Минчева

ПРЕМИНАВАНЕ е една изложба – пътешествие през скъпи на сърцето места, спомени, невидими граници и състояния на духа.  Преминаването през исторически и културни епохи, възрастови и физически граници ни променят необратимо. Животът – безкраен и многолик предоставя неочаквани възможности, срещи, предизвикателства и вдъхновения. Резонансът от преживяното води артиста към духовни странствания, в изследване на вечните категории, в търсене на съвършения миг.

Представените 22 живописни платна отвеждат зрителя в света на преживяванията, мечтите и бляновете на Амалия Минчева.  Източник на вдъхновение може да бъде един самотен светещ прозорец в нощта, природна гледка, великолепен залез или мечтано пътешествие. В тъканта на творческите преживявания на Амалия са вплетени две основни линии. Интимният й свят – на дома, на обкръжението, на българската природа и любовта към родното, внася баланс, спокойствие и радост в платната, изпълнени в сфумато, като спомен, с пастелни и спокойни тонове и с имена като Полето, Градчето, Спомен, Тишина. Удивителна е лаконичността – една линия, няколко щриха – с която се постига категорично въздействие.

Втората линия на преживяно е екстатичната радост и възторг от осъществената мечта – срещата с Италия и шедьоврите на великата и древна култура. В картините, изпълнени с експресивни, ярки, блестящи цветове, откриваме както лежерната, южна, хедонистична и вечна Италия, така и един противоречив свят на форми, стихии и структури в реализъм и абстракция, където си дават среща силата на емоциите и художественото майсторство.  Респектиращо със своята вътрешна сила, прямота, любов към живота, изкуството на Амалия запазва благородното си класическо излъчване и я поставя сред творците, които жалонират съвременното изкуство.
Албена Айладънова, Галерист

„Преминаваме географски пояси, преминаваме в други култури и вярвания. Чрез тях, постепенно изкристализират спомени и въображението огрява със светлина всичко, до което се докосне. Създават се чудати сюжети, които усещаме по-скоро интуитивно, отколкото рационално. Следват моменти на спокойствие и душевно равновесие, обогатено с майсторството от дълги години живот. Настоящето е фрагментирано в спомени и проблясъци от погубени бисери. Днешните прозрения утре стават банални и избеляват. Измененията на формите се случват извън времето, а идеите се израждат и видоизменят. Думите са като неми ангели в процеса на възприемане на живописта, а словесните обяснения се превръщат в безжалостен съдник на твореца, протегнал ръка за помощ към тях. Работата му има нужда от топлината на сродна душа, за да се случи вълшебство“ 
Амалия Минчева 
Художник

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »