Изложби

Помниш ли?

18.10.2017 - 14.11.2017

Всички ние обожаваме да пътешестваме. Пътешествията ни променят и възвисяват. Опознаването на нови култури, разширяване на мирогледа, пиршество за сетивата, опияняващи прозрения за себе си и за света, в някои случаи и рязка смяна на посоката на собствения ни живот. И създаването на спомени. Които да споделяш с някого.

Пламен Монев е пътешественик по душа и в живота. Неговите лични прозрения, възторзи и незабравими преживявания откриваме днес отразени в 25 платна класическа маслена живопис на колекцията Помниш ли? Творецът се увлича не от известните туристически дестинации, а от пътищата, които го отвеждат до недокоснати от днешната цивилизация на бързите скорости места, но в които всеки камък носи белезите на времето. Места, в които съществува съвършено равновесие между дух и материя, в които човекът живее в пълна хармония с природата и само й придава смисъл и стойност с дейността си.

По Пътя, Пламен Монев хвърля „поглед през рамо“ към любимата Варна, повява го „южен вятър“ на скалист гръцки остров, превърнат в градина от местните и продължава към любимото си Средиземноморие. Средиземноморието е люлка на европейската цивилизация. Взрив от цвят, звуци, аромати на фона на безкрайното лазурно море. Птолемей в труда си „За климатите“ определя Средиземно море като четвърти отделен климат. На него съответстват цветовете: зелено – за полята, синьо – за морето, жълто – за пустинята и всички нюанси на червеното -  за изгревите и залезите.
Голямото вдъхновение на тази изложба е светът на Прованс. Свят, който през вековете е завладяван от римляни, готи, бургунди, франки, но е запазил своята идентичност – уникална, неповторима, метафора за райската градина на земята.  Днес, за Франция провинцията е престиж, а Прованс – институция . Съвършена амалгама от духовност, традиции, светлина, цвят, аромати и море. Нишката на живота в малките градчета ни отвежда назад във вечността. Там всеки зид, кула, постамент са съхранени и предават на хората разбирането за естетика, философия, за умението да се наслаждаваш на живота и на свой ред да оставиш своя следа. Прованс дава на света импресионизма, дом е на велики художници и поети. А музиката... тя е във въздуха, в звъна на камбаните, в песента на птиците и  вятъра.

В света на Пламен Монев вълни от синя лавандула, маслини и море от цветя се отразяват в прецизни композиции с фин детайл. Интензивността на емоциите авторът изразява с ярки експресивни, разточителни акорди.

Пейзаж и натюрморт се преливат и преминават в синьо –зелени простори. Художникът сякаш ни води през спомените си в малката къщичка, сгушена сред лозята, отпива глътка вино, подава ни стрък цвете, споделя с нас вълшебния изгрев.  Изумрудени и аквамаринени, морските глъбини проблясват под провансалското слънце и сякаш закопняваме за лятото.

В съвършения златен следобед, художникът сякаш мълви: Помниш ли? Съхранил невероятната хармония на Прованс, успял да ни предаде неизразимото, Пламен Монев ни предлага да споделим не просто чаша вино, а чистата радост, която го владее и днес.

Албена Айладънова
Галерист

Творби

  • Страница 1 от 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »