Изложби

Морето - пристан и копнеж

23.02.2022 - 21.03.2022

"Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна.
Приливът ще изличи стъпките ми,
вятърът ще отвее пяната.
Ала морето и брегът ще пребъдат вовеки."
Халил Джубран, из "Пясък и пяна"
 
Всяка среща с морето ни припомня съвършенството на Сътворението, връща ни към Началото, освобождава от грижи и съмнения, кара ни да се чувстваме частица от великия кръговрат на живота.
 
Бурният кипеж и бунтът на морето, нежното дихание на спящата морска повърхност, тайнството на дълбоките хладни нюанси и блясъкът на уловената светлина, оставят Художника завинаги подвластен на песента на Морето. Всяка нова среща и духовно общуванена Фоти Фотев с морето разпалват у твореца жажда и блян. Да бъде пресътворено Несътворимото, да се открие израз на личните преживявания и чувства на Морски човек, вплел завинаги съдбата си с морето, да предизвиква себе си отново и отново, да премине чрез водата в нови, непознати светове и като Художник на Морето да даде материален израз на духовното единение.
 
Неугасващият стремеж на художника да бъдат разгадани грандиозната красота, мистериозната променливост, взаимодействието със стихиите; потребността на човека да бъде осветлен, пречистен, приласкан и извисен - намират израз в деликатни и интимни платна - като в тих разговор със скъп приятел и други - драматични, тържествени, сияйни - апотеоз на една творческа отдаденост, достигнала до най-дълбоките тайни.
 
ФОТИ ФОТЕВ на 80 е явление в живописта! Такова дълбоко познание, невероятна колористика, жива пластичност, много рядко преливане на същността на твореца към обекта. За водата като граница и портал, с хиляди усещания. За простор, за мощ, за светлина, за прегръдка, за енигма, за прераждане, за възхита, за вечност!
 
16 великолепни морски платна, тържество на връзката между човека, морето и изкуството, романтични, цветни и ефирни, почти нематериални, са начин признатият за класик български маринист Фоти Фотев да отпразнува 80 годишния си юбилей.
 
С поглед към бъдещите вдъхновения, нетърпелив да намери отново своя пристан в голямото житейско плаване - МОРЕТО!
 
Албена Айладънова, галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »