Изложби

Лято

02.06.2016 - 01.07.2016

Самостоятелна живописна изложба на Петя Папазова

Петя Папазова ни въвлича в истинска цветна фиеста с прекрасните си живописни платна на тема ЛЯТО. Каква е тайната на магията, която ни омайва,  пренася ни в прекрасен летен рай. Петя носи лятото в сърцето си. Нейната деликатност и чувствителност в живота се срещат по прекрасен начин с темперамента й на живописец, любовта към богатите цветни хармонии,  импресионистично разпръснатите късчета светлина с експресивен край, романтичния и поетичен рисунък, с който авторката създава своя чувствен и поетичен свят.

Лятото триумфира. Слънцето е коронованият му повелител. Взрив от багри. Цветовете на огъня. Палят кръвта ни, разпръскват желания. Слънцето е навсякъде около нас, в цветовете на плодовете, цветята, слънчогледите, житата, в изгревите - течно злато, в залезите - жарава. Изострена до крайност чувствителност. Неистов порив за утвърждаване на живота, лебедова песен, триумф, еуфория. Огънят среща вълната. Тя охлажда, опложда и гали, изумрудена, тюркоазно - огледална и дантелено - пенеста. Прохладна като звездна нощ, като вековна гора, висока и горда като планински връх. Съвършена хармония.
И отново е лято. Любим и винаги дълго чакан сезон. То никога не ни разочарова. Влива огън в сърцата ни. Разпалва порива ни за свобода. Припомня ни, че сме се родили с криле. Връща мечтите ни. Кани ни да преминем отвъд ръба. Да гледаме с часове как облаците плуват в небето като бели кораби. Дава ни кратки нощи, светли от най-едрите звезди и луна с цвят на мед. Събужда ни с крясъка на гларусите, нетърпеливи и хищни да се слеят с морето. Устните ни са червени от сока на първите череши, кожата ни ухае на море, косите ни – увенчани с венец полски цветя.     
 
 
Лятото триумфира в платната на Петя Папазова.То има толкова много лица. Кани ни в аристократична градина, потънала в цветя и зеленина, наднича през прозореца за да съзерцава заседналата в клоните млада луна, събира лавандула с дъх на морски бриз, полюшва платната на лодките, буди птиците сутрин в маслиновата горичка. Лятото е любов. Любовта е лято.
 
Албена Айладънова
Галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »