Изложби

Градините - преживяни и мечтани 2022

19.05.2022 - 18.06.2022

"ГРАДИНИТЕ - ПРЕЖИВЯНИ и МЕЧТАНИ" - изложба живопис на Игната Василева
 
„Драматични, романтични, поетични, приказни, преживяни и мечтани - Градини"
 
"....Когато една градина докосне моето сърце, тя започва да влияе върху мислите и настроенията ми. Един вихър, който носи аромати, цветове, светлина и оставя отпечатък в душата ми.
Аз не искам и миг да остана далеч от тази Градина , която непрекъснато обгрижвам в моите мисли с любов.
Изпитвам необходимост да я рисувам, да я откривам за себе си и за другите всеки следващ ден, всяка следваща картина.
И вчера, и днес, и утре...”
ИГНАТА ВАСИЛЕВА
 
От любовта на Игната Василева към Градината се раждат вълшебни, романтични, цветни тайнствени поеми, чрез които тя ни дарява с хармония, красота и мечти. Допуска ни в необятната тайна градина на душата си, която става все по-уханна, цветна и завладяваща пролет след пролет, като усмивка след дъжд, засияла в багрите на дъгата. Водена от вечния стремеж към съвършенство и познание, от спомените за най-прекрасната градина от детството й, художничката достига нови измерения на Любовта към Градината. Самата тя създава своя Градина, дълго бленувана, отдавна преживявана. С възторг и блян в душата, обогатена с познанията, придобити във всички посетени от нея тайни, дворцови, ботанически градини, художничката мечтае, вълнува се, събира семена и луковици. Игната избира земите на Северозапада. Царство на диви птици, водни кончета и пеперуди, които да обичат нейната градина. Всяко цвете най-напред разцъфва в мечтите й. Всяка нова пъпка или неочакван нюанс са повод за празник и още копнежи.
 
В Градината! Всяка сутрин Игната става в 5 часа, за да посрещне слънцето и да се порадва на росните чашки на Лалетата, Ирисите, Розите...Потънала в богатите пролетни аромати на люляка, момините сълзи и цъфналите ябълки, художничката се отдава на съзерцание и наслади. Малките оранжеви пеперуди обожават уханието на ригана и ментата...
Платното и палитрата са подготвени..
Игната мечтае – как ще разцъфнат поникналите Червени слънчогледи...малките им семенца са толкова сладки за щиглеците! Как през август Грамофончетата – сини, виолетови, в цвят Магента – ще направят жива трептяща зелена стена, увивайки се около оградата...
 
Уверени в нейното щастие, можем само да се насладим на великолепните творения, разцъфнали от любовта на художничката към Градината!     
 
Албена Айладънова
Галерист

Творби

  • Страница 2 от 2
  • «
  • 1
  • 2