Изложби

Градът - изложба живопис на Кръстю Тодоров - Кеца

06.12.2021 - 14.01.2022

"Моят град не е Рим и Виена,
нито Лондон, Париж и Москва.
Той е мъничка светла вселена,
със сърце на туптяща вълна.
Моят град е градът на мечтите -
всяка улица, всеки площад
носят слънце, под стъпките скрито -
бяло слънце от белия свят.
Моят град има тръпнещо име,
благозвучно и кратко - Бургас."
Невена Елисеева


Градът, запленил завинаги капитани, моряци, рибари, мечтатели, пътешественици.
Градът – морска сирена с опияняващ аромат на лято, свобода и жарка фиеста, родена сред вълните в залива.
Градът на изкуството( да живееш и чувстваш!).
Градът на слънцето, който се оглежда в синята вечност и живее чрез нея. Градът, който сънува стъпките ти зиме и безспирно мечтае да стигне отвъд хоризонта лете.
Градът, в който винаги има едно светло прозорче като фар – за теб.Бургас си има магия. „Духът на Бургас“. Бургас си има творители на тази магия – писатели, поети, художници, музиканти, актьори..Въздухът на Бургас е пропит с вълшебството на думите, боите, формите, багрите, нотите. Децата пишат стихове. Моряците пеят, рибарите разказват легенди. Бургас цъфти с любовта на жителите си.
Улиците пазят спомена за първата любов, за детството, приятелствата, тайните. Носят характера, славата и красотата на Бургас. С малко тъга, щипка носталгия и много любов.
 
На шести декември - празникът на Бургас, откриваме новата живописна изложба на големия бургаски художник Кръстю Тодоров - Кеца. В характерния си експресивен стил с динамична хореография и доза чувствен сантимент, Кръстю Тодоров създава великолепна колекция пейзажи от любимия град. Скътал в паметта си всяка куличка, дантелено балконче, изящна ограда, красива арка, старинен часовник на малък площад, художникът създава идиличен портрет на града в състояние на безвремие. Свят, в който празнуват багрите, положени в съвършен баланс между студено и топло. Свят, съхранил духа на отминалото време - по-хуманно, по-безгрижно и връзките между хората. Свят, в който къщите посрещат, приласкават и неудържимо празнуват живота. А морето люлее в синята си пазва мечтата за бъдното.
Арлекините - бардове на страстта за любов, изкуство и безкраен празник, възпяват чудния Град на Кеца! Помагат ни да си спомним и да мечтаем.
Морето и Градът създават великолепния бохем, рибар, поет, хуманист и художник Кеца.
А той ги прославя надалеч по света, запленен завинаги от магията на Бургас.
Тази изложба е едно обяснение в любов и вярност, посветеността на един живот и вярата в силата и духа на един град - птица, риба, мит и сън.
 
Албена Айладънова, Галерист

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »