Изложби

Дом - Сън за завръщане

17.11.2022 - 11.12.2022

ДОМ – СЪН ЗА ЗАВРЪЩАНЕ

Изложба живопис на ЕЛЕНА СТОЕВА в галерия ТЕА АЛБА от 17.11.2022
 
„Елегантната живопис на Елена Стоева изследва личната ни дефиниция за дома. Къде е той - дали е място, или е чувство, специален човек, убежище или сакрално пространство вътре в самите нас? Вслушваме се в зова и топлината на най-съкровените кътчета, на които принадлежим, и се завръщаме към спомена и миговете на принадлежност.

Платната на Елена Стоева преплитат натюрморт с пейзаж и искряща символика. Във всеки плод, всяко цветче и бродерия се чете дълбоко метафорично значение, закодирано в цветовете и образите. В Дом - сън за завръщане художничката залага предимно на жълтите нюанси в контраст с пълното богатство на синята гама, а морето присъства в част от платната с цялата си утешителна необятност. Стоева улавя разнообразието на природата и опитомява живителната ѝ сила с нишки носталгия, но и тънко загатнато чувство за хумор.
 
Всяка картина сякаш се обръща към зрителя персонално, а универсалният обхват на тематиките и посланията парадоксално създават усещането за поглед в изключително личен и интимен свят - но не този на художничката, а този на наблюдателя. Гледайки платната, обръщаме взор навътре и успяваме да открием какво е домът за нас; съзираме го в шума на морето в сърцевината на рапана, в черешовите костилки и аромата на хортензиите, в сините слънца на разцъфналите тръни, осеяното с купи сено поле и забравения уют на пустите есенни гнезда.
 
С необичайния си подход Стоева преразглежда дефиницията за натюрморт и прескача всякакви жанрови ограничения, установявайки свой собствен разпознаваем стил, който личи във всичките ѝ произведения. Свръхреалистичният преден план изпъква на фона на почти импресионистичните мазки на далечните пейзажи. Художничката се заиграва със светлината и сянката, изграждайки смайващи обеми и материалност на изобразените обекти. При все това в платната чувстваме нещо магично, но и познато, овладяно, сдържано и замечтано. Не е ли, все пак, именно това домът?“
 
Анастасия Стоева, сп. ПРОГРАМАТА

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »