Изложби

Цветове на щастието

08.04.2020 - 04.05.2020

ИГНАТА ВАСИЛЕВА завинаги свързва творческия си път с Градината като символ на прекрасното, непреходното, изящното. Като място за духовно общуване и съзидание. Художничката е посетила стотици тайни, манастирски, дворцови и ботанически градини в търсене на проявленията на Райската градина на Земята и посветила на красотата им над 20 самостоятелни изложби. Член е на Клуба за приятелство с японската култура "Урасенке" и участва в провеждането на Японската чайна церемония.

Цветната пищност на пролетните Холандски градини възвисяват радостта от живота и инспирират пресъздаването им в "Цветове на щастието". Изящната интерпретация на природните елементи в изкуството на Япония, усещането за баланс и духовно съвършенство в прослава на божественото, превръщат градината в микрокосмос на блаженството. Червеният цвят е високо ценен в източната култура като символ на слънцето, живота, доброто. Радостта изгрява в новите платна на Игната с десетки нюанси на червеното, подчертава красотата на всеки цвят с особена изразителност.

Градината - екзотична средиземноморска красавица, изящна дворцова дама или изтънчена източна поема - помни стъпките на художничката и й разкрива ревниво пазените си тайни.

ИГНАТА - остава завинаги запленена от усещането за вечност, което носи градината - оазис на хармония, любов, съзидание и красота. Сред сладките аромати, слънчевата тишина, песента на птиците или звъна на пролетния дъждец, тя опознава живота на всяко цвете, съзерцава танца на пеперудите и се удивлява на ефимерната им красота.

Градината предлага безброй нюанси, състояния, трепти и се променя в зависимост от чувствителността и подготовката на зрителя. Духовната радост на Игната в сърцето на градината, резонира в пориви на съзидание, а дълбоките й познания предопределят въздействието на великолепните й платна.

ГРАДИНИТЕ НА ИГНАТА ВАСИЛЕВА са ВЪЗХВАЛИ на поезията на живота, красотата и любовта. Порив да направи света и хората по-добри. "Цветове на щастието" ни връщат радостта на дете, попаднало във великолепния ароматен рай на градината. Със своите изразителни цветя в сияйни цветове, щастливи птици и опиянени от любов пеперуди, изящните като японски кимона градини на Игната изгряват с хиляди слънца в душите ни.

Албена Айладънова, галерист
София, 03.04.2020

Творби

  • Страница 2 от 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »