Изложби

12 Месеца

16.11.2016 - 06.12.2016

"Дванадесет месеца"
Дванадесет месеца...или една година! Всеки месец си има име и така от много време. Всеки си има свой месец, свързва някой месец или всички с нещо запомнящо се и с някой незабравим човек и момент.... Може да има повторения, новости или скука. И така, всеки месец от всяка година.
Аз нарисувах моите 12 месеца и разширих техните имена с мои преживени, видени, сънувани, измислени! Много ми се иска, когато някой гледа картините да си каже:“ Я, вярно, това е март, моят март!“ или „Спомням си този октомври!“ и т. н...
Художникът е един вид разказвач, а аз обичам да разказвам различни истории. Този път разказът е малко по -дълъг, като за мен, но много искрен и преживян!
Приятно четене!
Галя Чунтова
Художник
 
1.Януари.” Предвещавайки новия ден, където чашата е наполовина пълна". Героят е от тези, който имат да кажат нещо, винаги, всеки ден, отново и отново! А ние, хора, казваме: От утре, от понеделник, от Януари! И аз така.
2.Февруари." Нюанси на бялото и сивото“. Един доста еднакъв месец със сиви облаци и мъгли, където единствено снегът е разнообразие, а моето бяло куче обича снега и играта в него. Понякога не мога да го открия!
3.Март." Равновесие"....Където Жената е главната героиня.. изтъкана от бури и тишина! Никога не знаеш, какво се вихри в главата на една жена, но винаги има и много спокойствие и безветрие, а котето спи!
 
4. Април." Започни да мечтаеш!"........когато природата се събужда и поставяш началото на планове за годината...Седиш си, а навън е зелено, всичко трепти....за малко да изпуснеш лодката!
 
5. "Май." С името на розата" -  царицата! Този месец прелива от цветя, аромати и природни явления. Но розата изразява всичко. Красота, аромат, бодли...
 
6. Юни." ИН и ЯН". В Уикипедия пише:" Великият предел е вечно разменящи се и преливащи се противоположности. ИН и ЯН се допълват взаимно и преливат една в друга". Това е моят месец и аз се чувствам точно така! Котката е любим обект и за това тя прелива от черно, в бяло; от Ин в Ян...
 
7. Юли." Сън или реалност?".....сънища и видения на пясъка...Лежиш си, слънцето пече, изгаря и изведнъж....всичко е приказно, а ти не си там! Малко отгоре, като във филм!
 
8. Август." Летен магазин"....слънце, птици, желание да се накиприш, безкраен избор. Изобщо: Не излизай от къщи без шапка!
 
9. Септември." В рамка"- тиквата,"Закъсняло писмо"-лодката," Съдружници"-лимон и тромпет," EXIT/ИЗХОД"-лилав кон...Пъстър месец, между два сезона...случки, хора, последни пътувания, тъга по лятото…Месец с много лица!
 
10. Октомври." Голямото чакане"...по "В очакване на Годо" на Бекет…любима пиеса, която гледах през един далечен октомври, много незряла.....Всички чакаме нещо и някого, някъде, цял живот! Малко настрани от мизантропията на Бекет, зеленото - цвета на надеждата!
 
11. Ноември." Безвремие"... месец с остатъци от есента и сякаш времето е спряло..... Отново моето бяло куче и снега, но с малко умора и много доверие!
 
12. Декември. Отново сме на финала! На годината и на очакванията. Какъв по-ясен образ от часовника за изминало, заминаващо или останало време, в червено!? Три картини, три часовника:" Има време!"- 15 минути", „За последно!"- 5 минути", „Честита Нова Година!"- 12.00 часа в полунощ“.
 
Техниката на изпълнение е: маслени бои върху платно и сериграфия с акварел за месеците Май и Август.

 
 

Творби

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • »