Автори

Севда Потурлян

Севда Потурлян

ГАЛЕРИЯ ТЕА АЛБА ПРЕДСТАВЯ ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА СЕВДА ПОТУРЛЯН
Родена през 1971 г,. тя завършва специалност Илюстрация и оформление на книгата в НХА. През годините на своя творчески път Севда Потурлян реализира няколко самостоятелни изложби в страната и чужбина, множество участия в общи изложби, като нейните произведения й носят награди от различни конкурси.
В произведенията й всеки детайл е изследван едва ли не под лупа, погледът към света е прецизен, с вникване в най-малките подробности, с желание за разгадаване на всяка тайна, скътана из дебрите на времето. С категоричност може да се каже, че картините на художничката се явяват лично преживяване, емоция и страст, родени от първия допир с непознатия свят. Особено впечатляващо е очевидното търсене на контраст между реалното и изобразеното - необхватността на градовете и пресъздаването на техните най-малки кътчета, предмети, пейзажи, хора или ситуации. Севда Потурлян успява да извади малки, причудливи камъчета от огромната и неразгадаема мозайка на живота. В картините си тя носталгично не желае да се раздели с времето на тишина и покой, на онази семейственост и близост, която облъхва детството с аромата на махленската неделна утрин.
Цветността е водеща и основополагаща в творчеството на Севда Потурлян. Топлотата на колорита и богатството на баграта, които извират от всяка творба, наблягането на цвета са определящи за нейния вкус. Почеркът е бъбрив, полагането на баграта е ситно, но плътно, като на моменти бялото носи въздушна призрачна недоизказаност.
Акварелните й творби са израз на една душевност, в която детето все още вярва в героите от приказките. Произведенията на Севда Потурлян са искрени и на моменти по детски откровени, носещи феерична приказност и носталгично излъчване. Те привличат магнетично зрителя, правят го съпричастен на емоцията на своя създател и го повеждат към далечен, цветен и приказен свят, който ние, забързани в трудните си делници, сме забравили някъде там, в миналото си.

Творби